Tijdelijk of blijvend antisociaal gedrag: waarom stoppen sommigen wel en anderen niet? › Trails

TRAILS

Tijdelijk of blijvend antisociaal gedrag: waarom stoppen sommigen wel en anderen niet?

  • Doel van deze studie was om mogelijke verschillen te bestuderen tussen jongeren die blijvend antisociaal gedrag vertonen en jongeren die wel antisociaal gedrag vertonen op 11-jarige leeftijd, maar niet meer op 13,5-jarige leeftijd.
  • Jongeren die blijvend antisociaal gedrag verschillen enigszins van kinderen die ermee stoppen. De verschillen zitten in een gebrek aan zelfcontrole, te veel overbescherming door ouders en meer uitingen van probleemgedrag bij ouders van jongeren die blijvend antisociaal gedrag vertonen. Ook komt die groep vaker uit een gebroken gezin.
  • Ook is gekeken naar verschillen in hulpgebruik tussen beide groepen. Die verschillen waren er niet tot 11 jaar, maar daarna kreeg de persistente groep vaker hulp van jeugdzorg, terwijl de stoppers vaker remedial teaching kregen.
  • De resultaten maken duidelijk dat de stoppers niet alleen herstelden van antisociaal gedrag, maar ook verbetereden hun schoolprestaties, nam de verwerping door klasgenoten af en kregen ze over de tijd minder last van internaliserende problemen.