Zelfwaardering en sociale status zoals gezien door leeftijdsgenoten tijdens de vroege adolescentie, en voorspelling van eetpathologie op jong volwassen leeftijd › Trails

TRAILS

Zelfwaardering en sociale status zoals gezien door leeftijdsgenoten tijdens de vroege adolescentie, en voorspelling van eetpathologie op jong volwassen leeftijd

Wat was al bekend over dit onderwerp?

  • Er wordt vaak gedacht dat een laag zelfbeeld de kans op het ontwikkelen van eetproblemen vergroot. Het is nog niet echt duidelijk of dit daadwerkelijk zo is.
  • Iemands zelfbeeld wordt onder andere bepaald door vergelijking met leeftijdgenoten. Zeker in de adolescentie spelen leeftijdgenoten een belangrijke rol.
  • Hoe iemand zichzelf ziet kan anders zijn dan hoe leeftijdgenoten tegen die persoon aankijken; het is belangrijk om deze twee zaken goed te onderscheiden.

Wat voegt deze studie toe?

  • In deze studie werd gevonden dat een laag zelfbeeld op elfjarige leeftijd, vooral een laag zelfbeeld met betrekking tot het uiterlijk, voorspelde of iemand ruim tien jaar later eetproblemen had.
  • Een lage populariteit onder leeftijdgenoten voorspelde eveneens eetproblemen. Verrassend genoeg hadden ook adolescenten die juist wel geliefd waren bij leeftijdgenoten meer kans op latere eetproblemen.