2006 › Trails

TRAILS

2006

Angst: Ferdinand RF

Ferdinand, R. F., van Lang, N. D. J., Ormel, J., & Verhulst, F. C. (2006). No distinctions between different types of anxiety symptoms in pre-adolescents from the general population. Journal of Anxiety Disorders, 20, 207-221.

Er bestaan een heleboel verschillende soorten angstsymptomen; bang in het donker, bang om een spreekbeurt te houden, bang om iets alleen te doen, bang dat het oorlog wordt, paniekaanvallen op straat, enzovoorts. Het is al heel lang de vraag of het nuttig is om al deze verschillende angsten te onderscheiden. Dit bleek bij de TRAILS-jongeren niet nuttig. In plaats daarvan werd gevonden dat het voor het diagnosticeren van angsten nuttiger is om te vragen hoe bang iemand precies is, en hoe vaak dat is, dan waarvoor iemand precies bang is. Dit is waardevolle informatie. Er zijn namelijk zoveel dingen waar je bang voor kan zijn. Al die aparte dingen compleet navragen is dus mogelijk niet nodig wanneer je angstige jongeren wilt opsporen in de algemene bevolking.

artikel via Pubmed

Angst: Van Lang NDJ

Van Lang N.D.J., Ferdinand R.F., Ormel J. & Verhulst F.C. (2006). Latent class analysis of anxiety and depressive symptoms of the Youth Self-Report in a general population sample of young adolescents. Behavior Research and Therapy, 44 (6), 849-860.

Omdat angst en depressie heel vaak voorkomen wordt vaak de vraag gesteld of we wel moeten spreken over aparte angststoornissen en depressieve stoornissen. Uit dit onderzoek bleek dat ook in de TRAILS-jongeren angst- en depressieve symptomen meestal samen gaan. Verder bleek dat jonge adolescenten met angst, depressie en zelfmoordgedachten mogelijk een groep vormen die er ernstiger aan toe is dan de groep die wel angstig en depressief is, maar nog niet denkt over de dood. Dit is belangrijk voor preventie.

artikel via Pubmed