Nieuwsarchief › Trails

TRAILS

Nieuwsarchief

Onderzoeker Djûke Brinksma gepromoveerd

07/11/2019

Interactie tussen genen en omgevingsfactoren bij ADHD blijkt niet eenduidig

Gezocht: TRAILS deelnemers voor een fotoshoot!

04/11/2019

Doe jij mee aan TRAILS en ben je werkend, werkzoekend of misschien werkend en studerend? Of combineer jij werk met een gezin? Wil je (alleen of met je gezin) model staan voor de folder van de volgende meting van TRAILS? Dan zijn wij op zoek naar jou/jullie.

NWO subsidie voor het GECCO van het A'dam UMC

17/09/2019

Hoe beïnvloedt onze omgeving onze leefstijl en daarmee onze gezondheid? En wie is het meeste vatbaar voor deze invloed? Het Geoscience and hEalth Cohort COnsortium (GECCO) van Amsterdam UMC maakt het beantwoorden van deze en andere leefstijlvragen mogelijk.

Promotie onderzoeker Leonie Elsenburg

18/04/2019

Maandag 16 april om 14:30 uur promoveert onderzoeker Leonie Elsenburg op haar proefschrift 'Negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd kunnen leiden tot overgewicht op volwassen leeftijd'.

Depressie heeft een enorme invloed op het leven van jongeren

03/04/2019

Tieners en jongvolwassenen zijn extra gevoelig voor een depressie. Vaak worden de tekenen van deze ziekte echter pas laat herkend. Daardoor krijgen jongeren niet altijd op tijd de juiste hulp, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Gratis online cursus 'Jongeren en hun psychische gezondheid' is van start gegaan!

15/01/2019

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld, speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere geïnteresseerden.

Elf jaar oud en risico op een depressie

13/12/2017

Wat waren jouw grootste zorgen toen je elf jaar oud was? Waarschijnlijk omvat je antwoord op deze vraag zaken zoals schoolvoetbal winnen, iets bedenken voor de bonte avond op kamp en zorgen dat je een gave rol kreeg in de musical van groep 8. Serieuze zorgen had je wellicht over de Citotoets of je onbeantwoorde verliefdheid op de buurjongen/het buurmeisje.

Gratis online cursus over psychische gezondheid voor jongeren

02/10/2017

Een team van enthousiaste experts werkt aan de ontwikkeling van gratis online cursus voor jongeren over psychische gezondheid. In deze zogenaamde MOOC (Massive Open Online Course) leren jongeren op een toegankelijke wijze veelvoorkomende psychische problemen herkennen.

ERC beurs voor onderzoeker Tina Kretschmer

30/08/2017

Tina Kretschmer van de basiseenheid Jeugdstudies, Rijksuniversiteit Groningen heeft een Starting Grant ontvangen van de European Research Council (ERC). De Starting Grant, een persoonsgebonden subsidie van 1,5 miljoen euro, is bedoeld om getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang te ondersteunen bij hun onderzoek. Tina Kretschmer ontvangt de subsidie voor haar onderzoek naar 'peers' (leeftijdgenoten) bij sociale ontwikkeling.

Wat doet werk met je psychische gezondheid?

11/07/2017

Welke invloed heeft werk op de psychische gezondheid van jonge werknemers?

Première documentaire 'Stress to impress' over prestatiedruk onder jongeren. Een tip?

12/06/2017

Op 28 september 2017 organiseren MIND & To my loved ones het evenement 'Stress to Impress'. Tijdens deze avond zal aandacht worden besteed aan prestatiedruk en hoe je hiermee kunt omgaan. De documentaire 'Stress to Impress' gaat in première en er worden spoedcolleges gegeven over prestatiedruk door o.a. filosoof Bas Haring en Olympisch schaatser Stefan Groothuis.

Symposium 'Adolescents' and young adults' risk behavior in (social) context'

03/04/2017

CAS-Symposium "Adolescents' and young adults' risk behavior in (social) context"
Tuesday 18th April 2017, Boothzaal, Utrecht

Jongeren wachten lang met het zoeken van hulp bij psychiatrische stoornis

17/03/2017

Na het ontstaan van een psychiatrische stoornis duurt het vaak vele jaren voordat jongeren hulp zoeken. Hoe vroeger in het leven psychiatrische stoornissen zijn ontstaan, des te langer duurt het voordat jongeren hulp zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van socioloog Dennis Raven van het Universitair Medisch Centrum Groningen, uitgevoerd in samenwerking met GGZ Friesland.

Prestigieuze NWO beurs voor Prof. Ute Bültmann

17/02/2017

Twee topwetenschappers van het UMCG, waaronder TRAILS onderzoeker Ute Bültmann, krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen beiden een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Sterke daling van eetstoornis boulimia in Nederland

23/09/2016

De afgelopen dertig jaar is het aantal nieuwe gevallen van Boulimia nervosa sterk afgenomen. Het aantal nieuwe gevallen van Anorexia nervosa daarentegen blijft stabiel.

Slaapproblemen bij jongvolwassenen leiden later tot pijn

13/04/2016

Slaapproblemen kunnen bij sommige groepen jongvolwassenen een voorbode zijn van chronische pijn en verergering van pijn jaren later. Omgekeerd is pijn over het algemeen geen voorbode van een verergering van slaapproblemen tijdens de overgang van adolescentie naar jongvolwassenheid.

Prijs beste proefschrift voor TRAILS onderzoeker Sanne Booij

16/02/2016

TRAILS onderzoeker Sanne Booij promoveerde in november 2015 op het onderwerp "Dynamics of the human stress system in depression, a combined population- and person-based approach to assess long-term changes and daily life fluctuations".

Artikel in het NTvG. Leefstijl en psychosociale gezondheid bij adolescenten

01/09/2015

Leefstijl en psychosociale gezondheid bij adolescenten. Een extra contactmoment in de jeugdgezondheidszorg. Een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Van Lotte van Steijn, Andrea F. de Winter en S.A. (Menno) Reijneveld.

Interview met TRAILS hoofdonderzoeker Tineke Oldehinkel

01/06/2015

Tineke Oldehinkel is hoogleraar Levensloopepidemiologie van veelvoorkomende psychiatrische stoornissen in het UMCG. In het onderzoeksprogramma TRAILS volgen zij en haar collega’s ruim 2500 jongeren in Noord-Nederland.

Frédérique Smink onderscheiden met prestigieuze Award

03/04/2015

Tijdens het jaarlijkse congres van de Academy for Eating Disorders (AED) eind april in Boston heeft Frédérique Smink, psychiater bij PsyQ Angststoornissen, de Early Career Investigator Award for Best Paper Published in 2014 ontvangen.

Studie naar welke omgevingsfactoren neuroticisme voorspellen

16/03/2015

Stressvolle en onvoorspelbare levensgebeurtenissen, vooral sociale stress en conflicten, kunnen ervoor zorgen dat mensen een hoger niveau van neuroticisme (emotionele instabiliteit) ontwikkelen.

Lichamelijke beweging kan depressie niet voorkomen

09/03/2015

Voldoende lichaamsbeweging geeft geen garantie dat jongeren geen depressie ontwikkelen. Wel kan aan een depressieve periode een periode van minder lichamelijke activiteit voorafgaan en worden jongeren met depressieve symptomen gemiddeld lichamelijk minder actief.

Alcohol heeft geen effect op ontwikkeling breinfuncties jongeren

04/12/2014

Alcohol drinkende jongeren blijken niet slechter te functioneren op concentratievermogen, impulscontrole en geheugen dan hun niet-drinkende leeftijdgenoten.

Gegevens over gezondheid van TRAILS jongeren helpen bij verbeteren van preventie in Nederland

10/06/2014

Het Ministerie van VWS heeft 15 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten voor het ontwikkelen van een extra preventief contact met adolescenten. Veel JGZ organisaties werken eraan om dit contactmoment vorm te geven.

Psychische problemen zo vroeg mogelijk voorkomen

08/04/2014

Het aantal mensen met psychische en gedragsproblemen zal niet verminderen, tenzij Nederland zwaar inzet op preventie. Dat is de overtuiging van Hans Ormel (67), hoogleraar in de Sociale Psychiatrie en Psychiatrische Epidemiologie van het UMCG.

Artikel in het DvhN over 'Jeugd psychisch ziek'

04/04/2014

In het Dagblad van het Noorden van 4 april 2014 staat het artikel 'Jeugd psychisch ziek'. Twintig tot dertig procent van de jongeren in Noord-Nederland krijgt een vorm van zorg wegens psychische problemen.

VICI-beurs van 1,5 miljoen voor onderzoek naar plezier

05/02/2013

Plezier maken is een hooggewaardeerd goed, vooral onder jonge mensen. Als het niet meer lukt om plezier te beleven, is dat bijzonder akelig. Het is een eenzaam en isolerend gevoel.

KiVa, een onderzoek dat voortbouwt op het werk van TRAILS naar pesten - KiVa in het nieuws

29/09/2012

Zeventig basisscholen zijn begonnen met het geven van lessen van het KiVa-antipestprogramma. Zowel het Journaal als het Jeugdjournaal maakten mooie reportages. Op de Rotterdamse Emmausschool filmde het NOS Journaal een KiVa-les en steungroepaanpak.

Betere prestaties door examenstress

01/05/2012

Het voelen van een beetje spanning is goed voor de prestaties van de leerlingen tijdens de eindexamens die maandag beginnen.

JGZ voorspelt psychosociale problemen ten dele

04/04/2012

Gegevens van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) voorspellen psychosociale problemen bij jongeren maar deels. Gedragsproblemen, autisme spectrum en ADHD zijn goed te voorspellen op basis van door JGZ geregistreerde gegevens. Voor emotionele problemen geldt dat minder.

Artikel in Journal of Adolescent Health

09/01/2012

Jongeren met een lage intelligentie hebben een aanleg voor onverklaarde lichamelijke klachten, vooral als zij ervaren dat hun ouders hoge schoolverwachtingen van hen hebben.

Pubers die gepest worden waren als kleuter vaker agressief en met minder sterke motoriek

21/06/2011

Pesten op school is een groot, wereldwijd probleem. Naar schatting is 15 tot 25% van alle leerlingen betrokken bij pesten; dit kan zijn als dader, als slachtoffer of beide. Er is inmiddels al veel bekend over de gevolgen van pesten. Over risicofactoren die leiden tot pesten echter nog niet.

Een greep uit tien jaar jongerenonderzoek

05/04/2011

Over pesten, depressieve meisjes en jongeren met een kort lontje: een greep uit tien jaar jongerenonderzoek.

TRAILS: een generatie jongeren in beeld

01/02/2011

In februari verscheen er in het magazine van de Rijksuniversiteit van Groningen een artikel over TRAILS.

Sekseverschillen bij ontwikkeling stress-systeem in de puberteit

18/01/2011

Stressvolle gebeurtenissen, roken en geslachtshormonen beïnvloeden het adolescente stresssysteem.

Nieuwe inzichten in pesten en gedragsproblemen bij jongeren

06/10/2010

Jongens worden vaker gepest als zij geen 'jongensachtig' gedrag tonen; meisjes als zij geen 'meisjesachtig' gedrag tonen. Of zij vroeger dan gemiddeld in de puberteit komen, maakt daarbij niet uit.

Omgeving heeft invloed op ADHD

09/09/2010

Biologische en gezinsfactoren hebben, ook los van genetische aanleg, invloed op de ontwikkeling van de stoornis ADHD bij kinderen.

Snel groeiende kinderen hebben later veel meer kans op overgewicht

09/06/2010

Kinderen die tussen hun tweede en zevende levensjaar snel zwaarder worden, hebben een 25 tot 35 keer grotere kans om later overgewicht te ontwikkelen. Dat geldt nog eens extra voor kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap rookte. Ook kinderen met depressieve symptomen of met een impulsief karakter worden later vaker te zwaar. Dat ontdekte UMCG-onderzoekster Eryn Liem. Op 9 juni 2010 promoveert ze op het onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Opgroeiende meisjes stressgevoeliger dan jongens

26/05/2010

Meisjes kunnen minder goed tegen stress dan jongens: na stressvolle gebeurtenissen hebben meisjes vaker last van depressieve gevoelens. Ook reageren meisjes van wie de ouders ooit depressieve klachten hebben gehad anders op stress dan jongens. Dat ontdekte onderzoekster Esther Bouma van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Op 2 juni promoveert ze op het onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voorspellers cannabisgebruik in kaart

22/03/2010

Promovenda Erasmus MC onderzocht verbanden tussen temperament en andere risicofactoren

Kennislink over artikel 'Probleemgedrag bij jongeren'

01/03/2010

Probleemgedrag bij jongeren. Een beetje karakter, vleugje vrienden en een scheut ouders

Jong roken, vroeg blowen. Een wetenschappelijk artikel

04/01/2010

Jongeren die voor hun twaalfde jaar beginnen met roken, hebben twintig keer meer kans om op jonge leeftijd ook cannabis te gaan gebruiken. Jongeren die dan ook beginnen met blowen zijn gemiddeld dertien jaar oud.

Europese prijs voor in Groningen ontwikkeld anti-pestprogramma

01/12/2009

Een in Groningen ontwikkeld anti-pestprogramma wint de Europese prijs voor criminaliteitspreventie (European Crime Prevention Award 2009).

Tijdelijk of blijvend antisociaal gedrag: waarom stoppen sommigen wel en anderen niet? Een wetenschappelijk artikel

09/11/2009

Media-aandacht voor het wetenschappelijk artikel van René Veenstra e.a. over 'tijdelijk of blijvend antisociaal gedrag: waarom stoppen sommigen wel en anderen niet?'.

TRAILS op TV

02/09/2009

Jongeren in de leeftijd van 11,5 tot 13,5 jaar oud hebben vaker gedragsproblemen als zij wonen in achterstandsgebieden. Hierbij maakt het geen verschil of ze in een stedelijke omgeving of een landelijk gebied wonen.

Goede band met leerkrachten en ouders voorkomt spijbelen

20/08/2009

Kinderen die een zwakke sociale binding met hun ouders en leraren hebben, lopen een grotere kans om te gaan spijbelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van René Veenstra en zijn collega's van de Rijksuniversiteit Groningen. Een mentor die de band tussen kind, school en ouders probeert te versterken, zou uitkomst kunnen bieden.

Pestkoppen en slachtoffers

09/04/2009

René Veenstra en Andrea de Winter zijn op 9 april aanwezig bij het Kenniscafé van Studium Generale Groningen en behandelen het thema pesten met als titel Pestkoppen en slachtoffers.

TRAILS magazine

22/12/2008

Eind december is het tweede TRAILS magazine verschenen. Ook deze keer met leuke weetjes over bijvoorbeeld pesten en alcoholgebruik bij jongeren maar ook met leuke interviews met onder andere professor Oldehinkel.

TRAILS op TV

06/11/2008

TRAILS bij Adams Appel op TV Noord

Nieuwe TRAILS website

01/11/2008

TRAILS heeft sinds 1 november 2008 een nieuwe website! Ook dit keer staat de site weer vol met interessante dingen, zoals achtergrondinformatie over TRAILS, onderzoeksresultaten, informatie over onderzoekers en zelfs video's. Ook staan er veel foto's op. Daarnaast is er een speciale pagina voor TRAILS deelnemers.

Start vierde meting

14/10/2008

We zijn begonnen met de vierde meting! Deze meting zal deels door het onderzoeksbureau TNS NIPO uitgevoerd worden. Omdat TRAILS extra subsidie heeft gekregen, kunnen we deze meting een aantal extra onderdelen aanbieden: de computertaken en het interview!

TNS NIPO

01/10/2008

Een belangrijke verandering binnen TRAILS is dat we het uitvoeren van de metingen samen doen met het onderzoeksbureau TNS NIPO.

Puberteit lastiger voor meisjes

30/09/2008

De puberteit is voor meisjes lastiger dan voor jongens. Wellicht ontstaat dan de grotere gevoeligheid die vrouwen voor depressiviteit hebben.

Aantrekkelijk en asociaal maakt populair

03/12/2007

Goeduitziende, goedgebekte en sportieve jongens en meisjes komen weg met behoorlijk antisociaal gedrag.

Populaire leerling kan behoorlijk agressief zijn

29/10/2007

De populairste leerling van de klas is vaak knap en ook nog goed in sport. Maar ook agressief gedrag is hem of haar niet vreemd.

Wie we stom vinden en wie juist leuk

01/10/2007

Pubers vinden een beetje antisociaal gedrag bij hun leeftijdgenoten wel cool.

Depressieve buien bij 1 op de 5 pubers

01/02/2005

Een op de vijf pubers in het Noorden kampt met symptomen van depressiviteit. Een kwart daarvan wordt daadwerkelijk depressief.

Persbericht tweede meting TRAILS

02/06/2003

Met de tweede meting wordt TRAILS echt interessant.

Opzet TRAILS - een persbericht

01/11/2000

Onderzoekers gaan 3000 kinderen volgen. Behoefte aan kennis over de ontwikkeling van kind tot volwassene.