Nieuws & Media › Trails

TRAILS

Nieuws & Media

De meest recente nieuwsfeiten staan op deze pagina. Oudere nieuwsfeiten staan in het Nieuwsarchief. TRAILS heeft  een eigen magazine.  Nieuwe resultaten uit het onderzoek en andere wetenswaardigheden zijn te volgen via Twitter en Facebook.

April 2018. Promotie onderzoeker Leonie Elsenburg

Negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd kunnen leiden tot overgewicht op volwassen leeftijd

Maandag 16 april om 14:30 uur promoveert onderzoeker Leonie Elsenburg op haar proefschrift 'Negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd kunnen leiden tot overgewicht op volwassen leeftijd'. Het proefschrift bevat twee TRAILS artikelen. De promotie zal plaatsvinden in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit, in de Broerstraat in Groningen.

Leonie Elsenburg laat in haar proefschrift zien dat er een mogelijke relatie bestaat tussen negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd (denk bijvoorbeeld aan de scheiding van ouders of kindermishandeling) en overgewicht op jongvolwassen leeftijd. Elsenburg vond over het algemeen geen bewijs voor een dergelijke relatie in de kindertijd en adolescentie. Interessant is dat de focus van dit onderzoek ligt op de relatie tussen psychosociale factoren en overgewicht en niet op de relatie tussen voedselinname en/of fysieke (in)activiteit en overgewicht.

Maart 2018. Depressie heeft enorme invloed op het leven van jongeren

Tieners en jongvolwassenen zijn extra gevoelig voor een depressie. Vaak worden de tekenen van deze ziekte echter pas laat herkend. Daardoor krijgen jongeren niet altijd op tijd de juiste hulp, wat ernstige gevolgen kan hebben. De Medische Publieksacademie van dinsdag 27 maart zet daarom de spotlights op depressie bij jongeren.

Artikel in KennisInZicht van het UMCG

Bekijk na 3 april de lezing op het YouTube-kanaal van het UMCG

Januari 2018. Nu aanmelden voor UMCG Publieksacademie 'Depressie bij jongeren' op 27 maart

​​​​​​Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. Toponderzoekers en artsen van het UMCG geven een toelichting op de laatste stand van zaken op het gebied van hun specialisme.

De lezingen zijn geschikt voor iedereen. Medische kennis is niet nodig om de lezingen te kunnen volgen. De inleiders staan erom bekend complexe onderwerpen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen. Het UMCG wil via de Medische Publieksacademie een groot publiek informeren over zijn onderzoeksactiviteiten en legt hierover op deze manier ook publiekelijk verantwoording af.​​

Op 27 maart verzorgen Prof.dr. R.A. Schoevers en Prof.dr. A.J. Oldehinkel een avond over 'Depressie bij jongeren'.

Lees meer en/of aanmelden op de website van het UMCG

Januari 2018. Gratis online cursus 'Jongeren en hun psychische gezondheid' is van start gegaan!

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld, speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere geïnteresseerden. In deze MOOC (Massive Open Online Course) leren jongeren op een laagdrempelige manier veelvoorkomende psychische problemen herkennen. De cursus is vanaf maandag 15 januari te volgen.

Lees verder het persbericht van het UMCG.

Ga rechtstreeks naar Future Learn voor de cursus.

December 2017. Elf jaar oud en risico op een depressie

Wat waren jouw grootste zorgen toen je elf jaar oud was? Waarschijnlijk omvat je antwoord op deze vraag zaken zoals schoolvoetbal winnen, iets bedenken voor de bonte avond op kamp en zorgen dat je een gave rol kreeg in de musical van groep 8. Serieuze zorgen had je wellicht over de Citotoets of je onbeantwoorde verliefdheid op de buurjongen/het buurmeisje. Uiteraard hebben elfjarigen soms met vreselijke zorgen te maken, maar over het algemeen leidt een elfjarige een relatief zorgeloos leven. Toch is dat voor sommige elfjarigen zeker niet het geval. Chaïm la Roi, Jan Kornelis Dijkstra, René Dijkstra, Tina Kretschmer en Tineke Oldehinkel, allen onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen, hebben onderzoek gedaan naar hoe verschillen in depressieve symptomen zich ontwikkelen in de loop van de jeugd/begin van de volwassenheid van heteroseksuele jongeren en LGB-jongeren (lesbian, gay, bi).

Lees verder in de blog 'Dit is de wetenschap' van de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit in Groningen.

Oktober 2017. Gratis online cursus over psychische gezondheid voor jongeren

Een team van enthousiaste experts werkt aan de ontwikkeling van gratis online cursus voor jongeren over  psychische gezondheid. In deze zogenaamde MOOC (Massive Open Online Course) leren jongeren op een toegankelijke wijze veelvoorkomende psychische problemen herkennen. Ook leren ze wat ze kunnen doen als ze er last van hebben. De cursus bestaat uit uitleg, persoonlijke verhalen, animatiefilmpjes, korte opdrachten, quizzen en interviews. Hij is geschikt voor zelfstandig gebruik door jongeren vanaf een jaar of veertien. Maar zeker ook voor docenten, ouders en anderen die geïnteresseerd zijn in de psychische gezondheid van jongeren.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge behoren tot het EIT Health-netwerk en werken samen aan dit project.

De online cursus is vanaf 15 januari 2018 gratis te volgen op het online platform FutureLearn. Voor meer informatie en een trailer voor een eerste indruk ga naar MOOCpsy.umcg.nl. U kunt zich hier ook alvast online inschrijven.

Augustus 2017. ERC beurs voor onderzoeker Tina Kretschmer

Tina Kretschmer van de basiseenheid Jeugdstudies, Rijksuniversiteit Groningen heeft een Starting Grant ontvangen van de European Research Council (ERC). De Starting Grant, een persoonsgebonden subsidie van 1,5 miljoen euro, is bedoeld om getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang te ondersteunen bij hun onderzoek. Tina Kretschmer ontvangt de subsidie voor haar onderzoek naar 'peers' (leeftijdgenoten) bij sociale ontwikkeling.

Leeftijdgenoten zijn uiterst belangrijk voor het welzijn en de ontwikkeling van jongeren. Er zijn verschillende vormen van contact tussen jongeren maar niet alle vormen zijn altijd positief en ondersteunend. Sommige jongeren worden gepest, kunnen geen vrienden maken of hebben het moeilijk na het verbreken van de relatie met een goede vriend. Wat dergelijke ervaringen betekenen voor de sociale relaties van iemand als volwassene is nog niet goed duidelijk.

In dit project bestuderen we de langdurige effecten van verschillende sociale ervaringen met leeftijdgenoten in de tienerjaren. We gaan onderzoeken of deze eerdere ervaringen, later de vriendschappen en partnerrelaties die men als jong- volwassene heeft, beïnvloeden. Bijvoorbeeld, iemand die geen goede vrienden als tiener had, voelt zich later mogelijk minder goed of minder snel vertrouwd met andere mensen of een partner. Dit kan zijn omdat deze ervaringen in vriendschappen invloed hebben over hoe we over onszelf denken én hoe we zijn in relatie tot andere mensen. Deze ideeën passen we dan ook toe in nieuwe situaties.

Bijzonder interessant en uitdagend in de TRAILS NEXT studie is, dat we nu ook jonge ouders én hun kinderen kunnen volgen. Voor het eerst kunnen we proberen te begrijpen of ervaringen met leeftijdgenoten aan de volgende generatie worden doorgegeven. Bijvoorbeeld, als ouders zeer positieve, warme en ondersteunende vriendschappen hadden, zullen hun kinderen dan ook dergelijke vriendschappen hebben? En aan de andere kant, als ouders werden gepest, wat betekent dit dan voor hun kinderen? Gaan de ouders bijvoorbeeld hun kinderen beschermen tegen dergelijke nare ervaringen? Wat is de rol van het gedrag van ouders, van persoonlijkheid en genetische factoren? In de TRAILS NEXT studie proberen we hier antwoorden op te vinden. Het nadenken over relaties tussen leeftijdgenoten, beïnvloed door de ervaring van de ouders toen zij jong waren, is erg nieuw. Met deze aanpak kunnen we veel leren over sociale ontwikkeling in de kindertijd, adolescentie en volwassenheid. We kijken ernaar uit om deze processen te bestuderen.

Link naar het persbericht

Juli 2017. Wat doet werk met je psychische gezondheid?

Welke invloed heeft werk op de psychische gezondheid van jonge werknemers? Dat onderzoekt Ute Bültmann, hoogleraar Arbeid en Gezondheid bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG. Ze krijgt voor haar onderzoek een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro uit de Vernieuwingsimpuls van de NWO.

Lees verder in het artikel in KennisInZicht van het UMCG

Juni 2017. Première documentaire 'Stress to impress' over prestatiedruk onder jongeren. Een tip?

Op 28 september 2017 organiseren  MIND & To my loved ones het evenement 'Stress to Impress'. Tijdens deze avond zal aandacht worden besteed aan prestatiedruk en hoe je hiermee kunt omgaan. De documentaire 'Stress to Impress' gaat in première en er worden spoedcolleges gegeven over prestatiedruk door o.a. filosoof Bas Haring en Olympisch schaatser Stefan Groothuis.

De documentaire 'Stress to Impress' gaat over prestatiedruk onder jongeren. Denk hierbij aan de mooiste foto's op sociale media zetten, de hoogste cijfers willen halen op school en het gevoel dat je moet streven naar perfectie in elk aspect van je leven. Prestatiedruk is vaak een oorzaak van psychische problematiek onder jongeren, en daarom een belangrijk onderwerp in het kader van preventie. 

PRAKTISCHE INFO
Voor wie: alle jongeren die last hebben van prestatiedruk of er meer over willen weten
Waar: VU Amsterdam, De Boelelaan 1105
Hoe laat: Inloop vanaf 19.30 uur
Kosten: 10 euro

Lees alles over Stress to Impress

Tickets

Mei 2017. Vacature voor PhD student in het UMCG bij ICPE en TRAILS

In het UMCG, bij de onderzoeksgroep Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE) en TRAILS is een vacature voor een PhD student for Research on social withdrawal and romatic relationships. Interesse? Klik op de link voor informatie en digitaal sollicitatieformulier. De sluitingsdatum is 5 juni 2017.

April 18, 2017. Symposium 'Adolescents’ and young adults’ risk behavior in (social) context'

CAS-Symposium "Adolescents’ and young adults’ risk behavior in (social) context"
Tuesday 18th April 2017, Boothzaal, Utrecht

13.00 - 13.30: Registration + coffee/tea
13.30 - 14.15: Keynote: Dr. Allecia Reid (Fulbright Fellow, Colby College, USA)
Peer influence on alcohol use: Why it matters and what can be done about it.
14.15 - 14.40: Martine Groefsema (MSc, Radboud University Nijmegen)
Young adults' drinking in the (social) context
14:45 – 15.00 Coffee-tea break
15.10: - 15:25 Rapid communication: Dr. Helle Larsen (University of Amsterdam)
15:25 - 15:40 Rapid communication: Dr. Margot Peeters (Utrecht University)
15:45 - 16:10 Dr. Ivy Defoe (University of Pennsylvania, US)
"Siblings versus parents and friends: longitudinal linkages to adolescent externalizing problems"
16.10 - 16:30 Wrapping up
16:30 - Drinks

Participation is free; please register here

Maart 2017. Jongeren wachten lang met het zoeken van hulp bij psychiatrische stoornis

Na het ontstaan van een psychiatrische stoornis duurt het vaak vele jaren voordat jongeren hulp zoeken. Hoe vroeger in het leven psychiatrische stoornissen zijn ontstaan, des te langer duurt het voordat jongeren hulp zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van socioloog Dennis Raven van het Universitair Medisch Centrum Groningen, uitgevoerd in samenwerking met GGZ Friesland. Raven publiceert over zijn onderzoek in Epidemiology and Psychiatric Sciences. Zijn artikel is door de European Psychiatric Association (EPA) gekozen tot beste artikel op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie gepubliceerd in het afgelopen jaar. Er is veel aandacht aan de uitkomst van het artikel besteed. Lees meer: