Nieuws & Media › Trails

TRAILS

Nieuws & Media

De meest recente nieuwsfeiten staan op deze pagina. Oudere nieuwsfeiten staan in het Nieuwsarchief. TRAILS heeft  een eigen magazine.  Nieuwe resultaten uit het onderzoek en andere wetenswaardigheden zijn te volgen via Twitter en Facebook.

Augustus 2017. ERC beurs voor onderzoeker Tina Kretschmer

Tina Kretschmer van de basiseenheid Jeugdstudies, Rijksuniversiteit Groningen heeft een Starting Grant ontvangen van de European Research Council (ERC). De Starting Grant, een persoonsgebonden subsidie van 1,5 miljoen euro, is bedoeld om getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang te ondersteunen bij hun onderzoek. Tina Kretschmer ontvangt de subsidie voor haar onderzoek naar 'peers' (leeftijdgenoten) bij sociale ontwikkeling.

Leeftijdgenoten zijn uiterst belangrijk voor het welzijn en de ontwikkeling van jongeren. Er zijn verschillende vormen van contact tussen jongeren maar niet alle vormen zijn altijd positief en ondersteunend. Sommige jongeren worden gepest, kunnen geen vrienden maken of hebben het moeilijk na het verbreken van de relatie met een goede vriend. Wat dergelijke ervaringen betekenen voor de sociale relaties van iemand als volwassene is nog niet goed duidelijk.

In dit project bestuderen we de langdurige effecten van verschillende sociale ervaringen met leeftijdgenoten in de tienerjaren. We gaan onderzoeken of deze eerdere ervaringen, later de vriendschappen en partnerrelaties die men als jong- volwassene heeft, beïnvloeden. Bijvoorbeeld, iemand die geen goede vrienden als tiener had, voelt zich later mogelijk minder goed of minder snel vertrouwd met andere mensen of een partner. Dit kan zijn omdat deze ervaringen in vriendschappen invloed hebben over hoe we over onszelf denken én hoe we zijn in relatie tot andere mensen. Deze ideeën passen we dan ook toe in nieuwe situaties.

Bijzonder interessant en uitdagend in de TRAILS NEXT studie is, dat we nu ook jonge ouders én hun kinderen kunnen volgen. Voor het eerst kunnen we proberen te begrijpen of ervaringen met leeftijdgenoten aan de volgende generatie worden doorgegeven. Bijvoorbeeld, als ouders zeer positieve, warme en ondersteunende vriendschappen hadden, zullen hun kinderen dan ook dergelijke vriendschappen hebben? En aan de andere kant, als ouders werden gepest, wat betekent dit dan voor hun kinderen? Gaan de ouders bijvoorbeeld hun kinderen beschermen tegen dergelijke nare ervaringen? Wat is de rol van het gedrag van ouders, van persoonlijkheid en genetische factoren? In de TRAILS NEXT studie proberen we hier antwoorden op te vinden. Het nadenken over relaties tussen leeftijdgenoten, beïnvloed door de ervaring van de ouders toen zij jong waren, is erg nieuw. Met deze aanpak kunnen we veel leren over sociale ontwikkeling in de kindertijd, adolescentie en volwassenheid. We kijken ernaar uit om deze processen te bestuderen.

Link naar het persbericht

Juli 2017. Wat doet werk met je psychische gezondheid?

Welke invloed heeft werk op de psychische gezondheid van jonge werknemers? Dat onderzoekt Ute Bültmann, hoogleraar Arbeid en Gezondheid bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG. Ze krijgt voor haar onderzoek een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro uit de Vernieuwingsimpuls van de NWO.

Lees verder in het artikel in KennisInZicht van het UMCG

Juni 2017. Première documentaire 'Stress to impress' over prestatiedruk onder jongeren. Een tip?

Op 28 september 2017 organiseren  MIND & To my loved ones het evenement 'Stress to Impress'. Tijdens deze avond zal aandacht worden besteed aan prestatiedruk en hoe je hiermee kunt omgaan. De documentaire 'Stress to Impress' gaat in première en er worden spoedcolleges gegeven over prestatiedruk door o.a. filosoof Bas Haring en Olympisch schaatser Stefan Groothuis.

De documentaire 'Stress to Impress' gaat over prestatiedruk onder jongeren. Denk hierbij aan de mooiste foto's op sociale media zetten, de hoogste cijfers willen halen op school en het gevoel dat je moet streven naar perfectie in elk aspect van je leven. Prestatiedruk is vaak een oorzaak van psychische problematiek onder jongeren, en daarom een belangrijk onderwerp in het kader van preventie. 

PRAKTISCHE INFO
Voor wie: alle jongeren die last hebben van prestatiedruk of er meer over willen weten
Waar: VU Amsterdam, De Boelelaan 1105
Hoe laat: Inloop vanaf 19.30 uur
Kosten: 10 euro

Lees alles over Stress to Impress

Tickets

Mei 2017. Vacature voor PhD student in het UMCG bij ICPE en TRAILS

In het UMCG, bij de onderzoeksgroep Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE) en TRAILS is een vacature voor een PhD student for Research on social withdrawal and romatic relationships. Interesse? Klik op de link voor informatie en digitaal sollicitatieformulier. De sluitingsdatum is 5 juni 2017.

April 18, 2017. Symposium 'Adolescents’ and young adults’ risk behavior in (social) context'

CAS-Symposium "Adolescents’ and young adults’ risk behavior in (social) context"
Tuesday 18th April 2017, Boothzaal, Utrecht

13.00 - 13.30: Registration + coffee/tea
13.30 - 14.15: Keynote: Dr. Allecia Reid (Fulbright Fellow, Colby College, USA)
Peer influence on alcohol use: Why it matters and what can be done about it.
14.15 - 14.40: Martine Groefsema (MSc, Radboud University Nijmegen)
Young adults' drinking in the (social) context
14:45 – 15.00 Coffee-tea break
15.10: - 15:25 Rapid communication: Dr. Helle Larsen (University of Amsterdam)
15:25 - 15:40 Rapid communication: Dr. Margot Peeters (Utrecht University)
15:45 - 16:10 Dr. Ivy Defoe (University of Pennsylvania, US)
"Siblings versus parents and friends: longitudinal linkages to adolescent externalizing problems"
16.10 - 16:30 Wrapping up
16:30 - Drinks

Participation is free; please register here

Maart 2017. Jongeren wachten lang met het zoeken van hulp bij psychiatrische stoornis

Na het ontstaan van een psychiatrische stoornis duurt het vaak vele jaren voordat jongeren hulp zoeken. Hoe vroeger in het leven psychiatrische stoornissen zijn ontstaan, des te langer duurt het voordat jongeren hulp zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van socioloog Dennis Raven van het Universitair Medisch Centrum Groningen, uitgevoerd in samenwerking met GGZ Friesland. Raven publiceert over zijn onderzoek in Epidemiology and Psychiatric Sciences. Zijn artikel is door de European Psychiatric Association (EPA) gekozen tot beste artikel op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie gepubliceerd in het afgelopen jaar. Er is veel aandacht aan de uitkomst van het artikel besteed. Lees meer: