Nieuws & Media › Trails

TRAILS

Nieuws & Media

De meest recente nieuwsfeiten staan op deze pagina. Oudere nieuwsfeiten staan in het Nieuwsarchief. TRAILS heeft  een eigen magazine.  Nieuwe resultaten uit het onderzoek en andere wetenswaardigheden zijn te volgen via Twitter en Facebook.

November 2018. Gezocht: TRAILS deelnemers voor een fotoshoot!

Doe jij mee aan TRAILS en ben je werkend, werkzoekend of misschien werkend en studerend? Of combineer jij werk met een gezin? Wil je (alleen of met je gezin) model staan voor de folder van de volgende meting van TRAILS? Dan zijn wij op zoek naar jou/jullie.

WAT vragen we?
Je medewerking aan een fotoshoot door een professionele fotograaf bij TRAILS. Deze vindt plaats op donderdagochtend 13 december 2018.

  • Foto’s: jouw foto’s worden dan de komende jaren gebruikt voor bijvoorbeeld de folders, presentaties, de website, de Facebookpagina en ander communicatiemateriaal van TRAILS.
  • Tekst: naast het maken van foto’s willen we je kort enkele vragen stellen gericht op je werk of de combinatie werk en privé. De volgende meting gaat namelijk met name over werk en de combinatie werk en privé.

WAT levert het op?
De foto’s worden gemaakt door een professionele fotograaf. Je ontvangt zelf de mooiste foto’s voor eigen gebruik.
Als je geïnteresseerd bent kun je contact opnemen door een mail te sturen naar: trails@umcg.nl

 

November 2018. Onderzoeker Djûke Brinksma gepromoveerd

Interactie tussen genen en omgevingsfactoren bij ADHD blijkt niet eenduidig

Voor jongeren met ADHD geldt dat zij door hun ADHD-symptomen een hoger risico hebben op het opdoen van slechte ervaringen, meer dan dat het omgekeerde het geval is: dat er risicofactoren gevonden kunnen worden die ADHD-symptomen beïnvloeden. Tot die voorzichtige conclusie komt Djûke Brinksma op basis van het grote TRAILS-onderzoek. Brinksma was benieuwd waarom bij de meeste kinderen ADHD-symptomen overgaan in de adolescentie en volwassenheid, en waarom dit bij een klein deel niet gebeurt.

Lees verder op de website van de Rijksuniversiteit. U vindt daar ook een link naar het volledige proefschrift (in het Engels).

 

Augustus 2018. NWO subsidie voor het GECCO van het A'dam UMC

Hoe beïnvloedt onze omgeving onze leefstijl en daarmee onze gezondheid? En wie is het meeste vatbaar voor deze invloed? Het Geoscience and hEalth Cohort COnsortium (GECCO) van Amsterdam UMC maakt het beantwoorden van deze en andere leefstijlvragen mogelijk. Het GECCO heeft een NWO subsidie gekregen van 500.000 euro om een infrastructuur op te zetten voor onderzoek naar de invloed van verschillende omgevingsinvloeden op gedrag en gezondheid. Daarvoor worden twintig grote Nederlandse cohortstudies verrijkt met gegevens over de omgeving. Coördinator Dr. Jeroen Lakerveld van Amsterdam UMC, locatie VUmc: "We gaan met deze samenwerking grote stappen maken om meer inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen omgeving en gezondheid voor Nederlanders in alle lagen van de bevolking." TRAILS is een van deze cohortstudies.


Lees verder in het persbericht van het Amsterdam UMC

 

April 2018. Promotie onderzoeker Leonie Elsenburg

Negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd kunnen leiden tot overgewicht op volwassen leeftijd

Maandag 16 april om 14:30 uur promoveert onderzoeker Leonie Elsenburg op haar proefschrift 'Negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd kunnen leiden tot overgewicht op volwassen leeftijd'. Het proefschrift bevat twee TRAILS artikelen. De promotie zal plaatsvinden in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit, in de Broerstraat in Groningen.

Leonie Elsenburg laat in haar proefschrift zien dat er een mogelijke relatie bestaat tussen negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd (denk bijvoorbeeld aan de scheiding van ouders of kindermishandeling) en overgewicht op jongvolwassen leeftijd. Elsenburg vond over het algemeen geen bewijs voor een dergelijke relatie in de kindertijd en adolescentie. Interessant is dat de focus van dit onderzoek ligt op de relatie tussen psychosociale factoren en overgewicht en niet op de relatie tussen voedselinname en/of fysieke (in)activiteit en overgewicht.

 

Maart 2018. Depressie heeft enorme invloed op het leven van jongeren

Tieners en jongvolwassenen zijn extra gevoelig voor een depressie. Vaak worden de tekenen van deze ziekte echter pas laat herkend. Daardoor krijgen jongeren niet altijd op tijd de juiste hulp, wat ernstige gevolgen kan hebben. De Medische Publieksacademie van dinsdag 27 maart zet daarom de spotlights op depressie bij jongeren.

Artikel in KennisInZicht van het UMCG

Bekijk na 3 april de lezing op het YouTube-kanaal van het UMCG

 

Januari 2018. Nu aanmelden voor UMCG Publieksacademie 'Depressie bij jongeren' op 27 maart

​​​​​​Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. Toponderzoekers en artsen van het UMCG geven een toelichting op de laatste stand van zaken op het gebied van hun specialisme.

De lezingen zijn geschikt voor iedereen. Medische kennis is niet nodig om de lezingen te kunnen volgen. De inleiders staan erom bekend complexe onderwerpen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen. Het UMCG wil via de Medische Publieksacademie een groot publiek informeren over zijn onderzoeksactiviteiten en legt hierover op deze manier ook publiekelijk verantwoording af.​​

Op 27 maart verzorgen Prof.dr. R.A. Schoevers en Prof.dr. A.J. Oldehinkel een avond over 'Depressie bij jongeren'.

Lees meer en/of aanmelden op de website van het UMCG

 

Januari 2018. Gratis online cursus 'Jongeren en hun psychische gezondheid' is van start gegaan!

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld, speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere geïnteresseerden. In deze MOOC (Massive Open Online Course) leren jongeren op een laagdrempelige manier veelvoorkomende psychische problemen herkennen. De cursus is vanaf maandag 15 januari te volgen.

Ga rechtstreeks naar Future Learn voor de cursus.