Nieuws & Media › Trails

TRAILS

Nieuws & Media

De meest recente nieuwsfeiten staan op deze pagina. Oudere nieuwsfeiten staan in het Nieuwsarchief. TRAILS heeft  een eigen magazine.  Nieuwe resultaten uit het onderzoek en andere wetenswaardigheden zijn te volgen via Twitter en Facebook.

Juni 2017. Première documentaire 'Stress to impress' over prestatiedruk onder jongeren. Een tip?

Op 28 september 2017 organiseren  MIND & To my loved ones het evenement 'Stress to Impress'. Tijdens deze avond zal aandacht worden besteed aan prestatiedruk en hoe je hiermee kunt omgaan. De documentaire 'Stress to Impress' gaat in première en er worden spoedcolleges gegeven over prestatiedruk door o.a. filosoof Bas Haring en Olympisch schaatser Stefan Groothuis.

De documentaire 'Stress to Impress' gaat over prestatiedruk onder jongeren. Denk hierbij aan de mooiste foto's op sociale media zetten, de hoogste cijfers willen halen op school en het gevoel dat je moet streven naar perfectie in elk aspect van je leven. Prestatiedruk is vaak een oorzaak van psychische problematiek onder jongeren, en daarom een belangrijk onderwerp in het kader van preventie. 

PRAKTISCHE INFO
Voor wie: alle jongeren die last hebben van prestatiedruk of er meer over willen weten
Waar: VU Amsterdam, De Boelelaan 1105
Hoe laat: Inloop vanaf 19.30 uur
Kosten: 10 euro

Lees alles over Stress to Impress

Tickets

Vacature voor PhD student in het UMCG bij ICPE en TRAILS

In het UMCG, bij de onderzoeksgroep Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE) en TRAILS is een vacature voor een PhD student for Research on social withdrawal and romatic relationships. Interesse? Klik op de link voor informatie en digitaal sollicitatieformulier. De sluitingsdatum is 5 juni 2017.

April 18, 2017. Symposium 'Adolescents’ and young adults’ risk behavior in (social) context'

CAS-Symposium "Adolescents’ and young adults’ risk behavior in (social) context"
Tuesday 18th April 2017, Boothzaal, Utrecht

13.00 - 13.30: Registration + coffee/tea
13.30 - 14.15: Keynote: Dr. Allecia Reid (Fulbright Fellow, Colby College, USA)
Peer influence on alcohol use: Why it matters and what can be done about it.
14.15 - 14.40: Martine Groefsema (MSc, Radboud University Nijmegen)
Young adults' drinking in the (social) context
14:45 – 15.00 Coffee-tea break
15.10: - 15:25 Rapid communication: Dr. Helle Larsen (University of Amsterdam)
15:25 - 15:40 Rapid communication: Dr. Margot Peeters (Utrecht University)
15:45 - 16:10 Dr. Ivy Defoe (University of Pennsylvania, US)
"Siblings versus parents and friends: longitudinal linkages to adolescent externalizing problems"
16.10 - 16:30 Wrapping up
16:30 - Drinks

Participation is free; please register here

 

Maart 2017. Jongeren wachten lang met het zoeken van hulp bij psychiatrische stoornis

Na het ontstaan van een psychiatrische stoornis duurt het vaak vele jaren voordat jongeren hulp zoeken. Hoe vroeger in het leven psychiatrische stoornissen zijn ontstaan, des te langer duurt het voordat jongeren hulp zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van socioloog Dennis Raven van het Universitair Medisch Centrum Groningen, uitgevoerd in samenwerking met GGZ Friesland. Raven publiceert over zijn onderzoek in Epidemiology and Psychiatric Sciences. Zijn artikel is door de European Psychiatric Association (EPA) gekozen tot beste artikel op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie gepubliceerd in het afgelopen jaar. Er is veel aandacht aan de uitkomst van het artikel besteed. Lees meer:

Februari 2017. Prijs beste proefschrift voor TRAILS onderzoeker Sanne Booij

TRAILS onderzoeker Sanne Booij promoveerde in november 2015 op het onderwerp "Dynamics of the human stress system in depression, a combined population- and person-based approach to assess long-term changes and daily life fluctuations". Op 16 februari 2017 ontving ze van de onderzoeksschool Behavioral and Cognitive Neurosciences (BCN) van de Rijksuniversiteit Groningen, de prijs voor beste proefschrift van het academische jaar 2015/2016 alsmede de prijs voor beste lekensamenvatting.

Februari 2017. Prestigieuze NWO beurs voor Prof. Ute Bültmann

Twee topwetenschappers van het UMCG, waaronder TRAILS onderzoeker Ute Bültmann, krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen beiden een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Ute Bültmann is hoogleraar Arbeid en Gezondheid, in het bijzonder vanuit een epidemiologisch levensloopperspectief, bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen, tevens Rosalind Franklin Fellow. Ute over haar onderzoek: "jonge werkenden hebben te maken met veranderend werk en een veranderende arbeidsmarkt. Een gezond werkleven is belangrijk voor het individu en de maatschappij. Wij bestuderen de relatie tussen psychische gezondheid en werk vanuit een levensloopperspectief. De resultaten kunnen helpen jongeren te ondersteunen bij het krijgen en behouden van werk".

NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Vici is bestemd voor ‘excellente, ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld en daarmee een vooraanstaande positie innemen op nationaal en internationaal niveau’, aldus NWO. Bron: nieuwsbericht NWO.

September 2016. Sterke daling van eetstoornis boulimia in Nederland

De afgelopen dertig jaar is het aantal nieuwe gevallen van Boulimia nervosa sterk afgenomen. Het aantal nieuwe gevallen van Anorexia nervosa daarentegen blijft stabiel. Mogelijke verklaring is dat boulimia gevoeliger is voor socioculturele veranderingen zoals een toename van overgewicht in de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Frédérique Smink, waarop zij op 28 september promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder constateert zij dat er goed uitzien als jonge adolescent (11-13) beschermt tegen latere eetproblemen. Aardig gevonden worden door veel klasgenoten kwam juist naar voren als een voorspeller.